czwartek, 27 listopada 2014

GRUSZTARDA

  • 1 kg dojrzałych gruszek
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 60 g gorczycy białej (2 opakowania)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  1. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w 180 st.C, do czasu, aż gruszki będą bardzo miękkie.
  2. W międzyczasie w rondelku zagotować ocet wraz z pozostałymi przyprawami. Gotować przez minutę.
  3. Miękkie gruszki zmiksować. Dodać ocet bez przypraw (przecedzić je przez sito). Wszystko razem dokładnie zmieszać. 
  4. Przełożyć do czystych słoiczków. Można pasteryzować lub trzymać w lodówce do dwóch tygodni. Najlepiej smakuje z pasztetem, wędliną, krokietami albo z pieczonymi warzywami.

    Inspiracja: Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz