GRUSZTARDA
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 60 g gorczycy białej (2 opakowania)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 10 ziaren pieprzu
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soli
- Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki,
wyciąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w 180 st.C, do czasu, aż
gruszki będą bardzo miękkie.
- W międzyczasie w rondelku zagotować ocet wraz z pozostałymi przyprawami. Gotować przez minutę.
- Miękkie gruszki zmiksować. Dodać ocet bez przypraw (przecedzić je przez
sito). Wszystko razem dokładnie zmieszać.
- Przełożyć do czystych słoiczków. Można pasteryzować lub trzymać w
lodówce do dwóch tygodni. Najlepiej smakuje z pasztetem, wędliną, krokietami albo
z pieczonymi warzywami.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz