środa, 17 czerwca 2015

KURCZAK W SOSIE CURRY Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

  • 2 niewielkie filety z kurczaka
  • 200 ml mleczka kokosowego (pół puszki)
  • marchewka
  • pół zielonej papryki
  • pomidorki koktajlowe
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • pół cebuli
  • kawałeczek chili
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonej kolendry 
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • sok z limonki
  • garść liści bazylii 
  1. Na patelni podsmażyć posiekany czosnek, imbir i chili. 
  2. Cebulę pokroić w pióra, marchewkę w cienkie paski, paprykę w kostkę, przełożyć na patelnię.
  3. Po chwili smażenia warzyw dodać na patelnię pokrojonego na kawałki kurczaka oraz przyprawy (cynamon, kurkumę, gałkę, paprykę, kolendrę, sól i pieprz cayenne) i smażyć kilka minut.
  4. Dodać mleko kokosowe (pół puszki) i całość dusić przez ok. 2-3 minuty. 
  5. W połowie gotowania dodać pokrojone na połówki pomidorki. Skropić limonką i posypać bazylią.
  6. Kurczaka podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz