niedziela, 21 czerwca 2015

SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 g truskawek
  • 40 g cukru
  • 400 g zmielonego twarogu

    SPÓD:
  • 125 g kruchych ciastek
  • 4 łyżki miękkiego masła

    WIERZCH:
  • 100 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • świeże truskawki
  1. W garnku zagotować 700 ml wody, odstawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Do drugiego garnka włożyć 500 g pokrojonych truskawek, dodać cukier i mieszając gotować przez kilka minut aż truskawki się rozpadną. Zmiksować je na mus, dodać do galaretki i wymieszać. Ostudzić (np. z zimnej wodzie).
  3. Spód: Ciasteczka dokładnie rozkruszyć w melakserze, razem z masłem. Dno tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka i uklepać. Wstawić do lodówki. 
  4. Do zimnej galaretki dodać twaróg oraz resztę (200 g) drobno pokrojonych truskawek, wymieszać. Wyłożyć na spód z ciasteczkami, wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
  5. Wierzch: Resztę twarogu wymieszać z cukrem i rozprowadzić po powierzchni sernika. Posypać startą skórką z cytryny i udekorować świeżymi truskawkami.

    Inspiracja: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz