SERNIK TRUSKAWKOWY NA ZIMNO
-
2 galaretki truskawkowe
-
700 g truskawek
-
40 g cukru
- 400 g zmielonego twarogu
SPÓD:
- 125 g kruchych ciastek
-
4 łyżki miękkiego masła
WIERZCH:
-
100 g zmielonego twarogu
-
2 łyżki cukru
-
starta skórka z 1 cytryny
-
świeże truskawki
- W garnku zagotować 700 ml wody,
odstawić z ognia, wsypać galaretki, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Do drugiego garnka włożyć 500 g pokrojonych truskawek,
dodać cukier i mieszając gotować przez kilka minut aż
truskawki się rozpadną. Zmiksować je na mus, dodać do
galaretki i wymieszać. Ostudzić (np. z zimnej wodzie).
- Spód: Ciasteczka
dokładnie rozkruszyć w melakserze, razem z masłem. Dno
tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka i
uklepać. Wstawić do lodówki.
- Do zimnej galaretki dodać twaróg oraz resztę (200 g) drobno pokrojonych
truskawek, wymieszać. Wyłożyć na spód z ciasteczkami, wstawić do lodówki
na kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Wierzch: Resztę twarogu wymieszać z cukrem i
rozprowadzić po powierzchni sernika. Posypać startą skórką z cytryny i
udekorować świeżymi truskawkami.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz