niedziela, 14 czerwca 2015

ZUPA Z BOTWINKI

  • 3 ziemniaki (ok. pół kg)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek botwinki
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • litr bulionu (ew. wody)
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ser feta
  1. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na plasterki i przełożyć do garnka z grubym dnem. Obsmażać je kilka minut na oleju i maśle, a po chwili dodać posiekany czosnek. Całość posolić i smażyć przez ok.2 minuty.
  2. W międzyczasie dokładnie opłukać botwinkę. Buraczki i łodyżki cienko pokroić i dodać do ziemniaków (liście zachować - dodajemy je pod koniec gotowania zupy). Smażyć razem przez ok.2 minuty.
  3. Dodać fasolę, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10-15 minut do czasu, aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.
  4. Na koniec dodać posiekane na 1 cm liście botwinki i gotować je przez około 2 minuty.
  5. Dodać posiekany koperek i odstawić z ognia.
  6. Śmietanę umieścić w kubku i dodawać do niej po łyżce wywaru z zupy, za każdym razem mieszając. Dodać do garnka z zupą, kiedy śmietana uzyska rzadką konsystencję.
  7. Podawać z pokruszoną fetą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz