ZUPA Z BOTWINKI
- 3 ziemniaki (ok. pół kg)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek botwinki
- pół puszki czerwonej fasoli
- litr bulionu (ew. wody)
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 18%
- ser feta
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na plasterki i przełożyć do garnka z grubym
dnem. Obsmażać je kilka
minut na oleju i maśle, a po chwili dodać posiekany
czosnek. Całość posolić i smażyć przez ok.2 minuty.
- W
międzyczasie dokładnie opłukać botwinkę. Buraczki i łodyżki cienko
pokroić i dodać do ziemniaków (liście zachować -
dodajemy je pod koniec gotowania zupy). Smażyć razem przez
ok.2 minuty.
- Dodać fasolę,
wlać bulion i
zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10-15
minut do czasu, aż ziemniaki i buraczki będą miękkie.
- Na koniec dodać
posiekane na 1 cm liście botwinki i gotować je przez około 2 minuty.
- Dodać posiekany koperek i odstawić z ognia.
- Śmietanę
umieścić w kubku i dodawać do niej po łyżce wywaru z zupy, za każdym razem mieszając. Dodać do garnka z zupą, kiedy śmietana uzyska rzadką konsystencję.
- Podawać z
pokruszoną fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz