- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- chili
- 2 anchois
- 1 ząbek czosnku
- ocet balsamiczny
- 700 ml pasaty lub pomidorów w puszce
- liście świeżej bazylii
- Umytą (ale nie obraną), przekrojoną wzdłuż cukinię i pokrojonego w grube talarki bakłażana dobrze zgrillować (bez tłuszczu) na patelni do grillowania. Zdjąć z patelni i pokroić na kawałki.
- Na tę samą patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę, chili, anchois oraz rozdrobiony czosnek i chwilę posmażyć.
- Dodać zgrillowaną cukinię i bakłażana, ocet balsamiczny, passatę i bazylię.
RYŻ - szklanka ryżu (lub 2 torebki)
- 2 szklanki wody
- szczypta szafranu
- pół cytryny (w kawałku)
- Do garnka z wodą wrzucić ryż, szafran i cytrynę. Gotować ok.15 minut.
KURCZAK - 2 filety z kurczaka (może też być stek z polędwicy)
- wędzona papryka w proszku
- sól i pieprz
- Umyte mięso obtoczyć w wędzonej papryce, soli oraz pieprzu i usmażyć bez tłuszczu na patelni do grillowania.
DRESSING - natka pietruszki
- 2 łyżki musztardy
- oliwa
- sok z połowy cytryny
- Zmieszać ze sobą drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę, oliwę i sok z cytryny.
Inspiracja: 15 minut Jamiego - Zmieszać ze sobą drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę, oliwę i sok z cytryny.
niedziela, 17 maja 2015
KURCZAK Z WARZYWNYM RATATOUILLE I RYŻEM
RATATOUILLE
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz