niedziela, 17 maja 2015

KURCZAK Z WARZYWNYM RATATOUILLE I RYŻEM

        RATATOUILLE
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • chili
  • 2 anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny
  • 700 ml pasaty lub pomidorów w puszce
  • liście świeżej bazylii
    • Umytą (ale nie obraną), przekrojoną wzdłuż cukinię i pokrojonego w grube talarki bakłażana dobrze zgrillować (bez tłuszczu) na patelni do grillowania. Zdjąć z patelni i pokroić na kawałki.
    • Na tę samą patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę, chili, anchois oraz rozdrobiony czosnek i chwilę posmażyć. 
    • Dodać zgrillowaną cukinię i bakłażana, ocet balsamiczny, passatę i bazylię.

    RYŻ
  • szklanka ryżu (lub 2 torebki)
  • 2 szklanki wody
  • szczypta szafranu
  • pół cytryny  (w kawałku)
    • Do garnka z wodą wrzucić ryż, szafran i cytrynę. Gotować ok.15 minut.

    KURCZAK
  • 2 filety z kurczaka (może też być stek z polędwicy)
  • wędzona papryka w proszku
  • sól i pieprz
    • Umyte mięso obtoczyć w wędzonej papryce, soli oraz pieprzu i usmażyć bez tłuszczu na patelni do grillowania.

    DRESSING
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki musztardy
  • oliwa
  • sok z połowy cytryny
    • Zmieszać ze sobą drobno posiekaną natkę pietruszki, musztardę, oliwę i sok z cytryny.
       
    A NA KONIEC: Zgrillowane mięso wymazać w derssingu. Podawać z ryżem, warzywnym ratatouille, a całość dodatkowo pochlapać gęstym jogurtem.

    Inspiracja: 15 minut Jamiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz