poniedziałek, 18 maja 2015

ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

  • pęczek białych szparagów
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

    LANE KLUSKI
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki mąki
  1. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, obrać i ugotować do miękkości (ok.20 min.) w lekko słonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. 
  2. Ugotowane szparagi pokroić na kawałki, a ok.1 litra wody z gotowania pozostawić na później.
  3. Na patelni poddusić pokrojoną cebulę na maśle. Po chwili dodać pokrojone szparagi.
  4. Do wody z gotowania szparagów wrzucić włoszczyznę (marchew, pietruszkę, selera i pora). Gotować kilka minut.
  5. Do wywaru z warzyw przełożyć cebulę ze szparagami, gotować kilka minut. Następnie wyłowić włoszczyznę i resztę zmiksować na gładką masę.
  6. Przygotować masę na lane kluski i powoli wlewać ją do gotującej się zupy.
  7. Dodać śmietanę i gałkę.
  8. Podawać z posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
    Również, zamiast klusek, krem można podawać z delikatnym makaronem, np.ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz