ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW
- pęczek białych szparagów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2-3 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
- natka pietruszki
LANE KLUSKI
- 1 jajko
- 4 łyżeczki mąki
- Szparagi umyć, odłamać twarde końce, obrać i ugotować do miękkości (ok.20 min.) w lekko słonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
- Ugotowane szparagi pokroić na kawałki, a ok.1 litra wody z gotowania pozostawić na później.
- Na patelni poddusić pokrojoną cebulę na maśle. Po chwili dodać pokrojone szparagi.
- Do wody z gotowania szparagów wrzucić włoszczyznę (marchew, pietruszkę, selera i pora). Gotować kilka minut.
- Do wywaru z warzyw przełożyć cebulę ze szparagami, gotować kilka minut. Następnie wyłowić włoszczyznę i resztę zmiksować na gładką masę.
- Przygotować masę na lane kluski i powoli wlewać ją do gotującej się zupy.
- Dodać śmietanę i gałkę.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Również, zamiast klusek, krem można podawać z delikatnym makaronem, np.ryżowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz