BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z FETĄ I CUKINIĄ
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki oliwy
- 230 ml ciepłej wody
- 50 g drożdży
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- cukinia
- 100 g fety
- przecier pomidorowy lub keczup
- suszone oregano
- parmezan
- jajko do posmarowania bułeczek
- Mąkę, sól i olej zmieszać w misce.
- W
drugiej miseczce rozkruszyć drożdże, zmieszać z cukrem i ciepłą wodą.
Jak zaczną "bulgotać" dodać je do mąki. Całość ugnieść i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, przyklepać i rozciągnąć na
kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 45 cm.
- Na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy i posypać
oregano.
- Następnie ułożyć warstwę plasterków cukinii, posypać cienką warstwą
parmezanu, a na wierzchu ułożyć kosteczki fety.
- Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak jak roladę.
Ciasto pokroić na części o szerokości 3-4 cm.
- Roladki z ciasta ułożyć
w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem i odstawić
jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch bułeczek podsmarować jajkiem rozkłóconym z łyżeczką wody.
- Blachę wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min. w 200 st.C, aż bułeczki podrosną i
zrumienią się.
- Podawać na ciepło.
Inspiracja: www.chilliczosnekioliwa.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz