sobota, 30 lipca 2016

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z FETĄ I CUKINIĄ

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 230 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru 
  • cukinia
  • 100 g fety
  • przecier pomidorowy lub keczup
  • suszone oregano
  • parmezan
  • jajko do posmarowania bułeczek
  1. Mąkę, sól i olej zmieszać w misce.
  2. W drugiej miseczce rozkruszyć drożdże, zmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Jak zaczną "bulgotać" dodać je do mąki. Całość ugnieść i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, przyklepać i rozciągnąć na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 45 cm. 
  4. Na cieście rozsmarować koncentrat pomidorowy i posypać oregano. 
  5. Następnie ułożyć warstwę plasterków cukinii, posypać cienką warstwą parmezanu, a na wierzchu ułożyć kosteczki fety.
  6. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak jak roladę. Ciasto pokroić na części o szerokości 3-4 cm. 
  7. Roladki z ciasta ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem i odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 
  8. Wierzch bułeczek podsmarować jajkiem rozkłóconym z łyżeczką wody. 
  9. Blachę wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min. w 200 st.C, aż bułeczki podrosną i zrumienią się. 
  10. Podawać na ciepło.
     
    Inspiracja: www.chilliczosnekioliwa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz