CHILI CON CARNE PO MEKSYKAŃSKU
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- pół szklanki kaszy pęczak
-
pół szklanki czerwonej soczewicy
-
500 ml gorącego bulionu
-
szklanka przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
-
1 puszka czerwonej fasoli (lub białej lub mieszanej)
-
1 mała puszka kukurydzy
-
2 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
kawałeczek ostrej papryczki
-
przyprawy: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
szczypta oregano, 1 łyżeczka cukru
-
świeża kolendra lub natka (2 łyżki)
- W garnku zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek i świeżą ostrą papryczkę.
- Dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Dodać przyprawy.
- Dodać gorący bulion i gotować.
- Dodać kaszę, soczewicę, fasolkę i kukurydzę.
- Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować.
- Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż zmięknie kasza.
- Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz