wtorek, 16 grudnia 2014

CHILI CON CARNE PO MEKSYKAŃSKU

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • pół szklanki kaszy pęczak
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 500 ml gorącego bulionu
  • szklanka przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
  • 1 puszka czerwonej fasoli (lub białej lub mieszanej)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/3 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, szczypta oregano, 1 łyżeczka cukru
  • świeża kolendra lub natka (2 łyżki)
  1. W garnku zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek i świeżą ostrą papryczkę.
  2. Dodać mięso i dokładnie obsmażyć. Dodać przyprawy.
  3. Dodać gorący bulion i gotować.
  4. Dodać kaszę, soczewicę, fasolkę i kukurydzę.
  5. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i zagotować.
  6. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż zmięknie kasza.
  7. Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę.


    Inspiracja:
    Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz