SERNIK NA ZIMNO
- 500 g
gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 250 ml
śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki
cukru
- 2 i pół łyżki
żelatyny
- herbatniki
lub biszkopty na spód
- 1
opakowanie galaretki o dowolnym smaku
- owoce na wierzch
- Żelatynę
rozpuścić z cukrem w pół szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.
- Na
dnie tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia lub folią aluminiową
ułożyć ciasteczka.
- Kiedy
masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, dodać śmietanę,
jogurt lub serek i całość delikatnie zmieszać.
- Na
ciasteczka wlać masę sernikową i odstawić do lodówki do stężenia.
- We
wrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do wystudzenia.
- Na
wierzchu całkowicie stężałego sernika ułożyć owoce i zalać wystudzoną
galaretką. Odstawić do lodówki.
- UWAGA:
Pod tortownicą warto ustawić talerz, który w przypadku nieszczelności papieru czy
folii aluminiowej lub blaszki zapobiegnie rozlaniu się galaretki w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz