wtorek, 16 grudnia 2014

SERNIK NA ZIMNO

  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 i pół łyżki żelatyny
  • herbatniki lub biszkopty na spód
  • 1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku
  • owoce na wierzch
  1. Żelatynę rozpuścić z cukrem w pół szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.
  2. Na dnie tortownicy wyłożonej szczelnie papierem do pieczenia lub folią aluminiową ułożyć ciasteczka. 
  3. Kiedy masa żelatynowa wystygnie, ale jeszcze nie zacznie tężeć, dodać śmietanę, jogurt lub serek i całość delikatnie zmieszać.
  4. Na ciasteczka wlać masę sernikową i odstawić do lodówki do stężenia.
  5. We wrzątku rozpuścić galaretkę i odstawić do wystudzenia.
  6. Na wierzchu całkowicie stężałego sernika ułożyć owoce i zalać wystudzoną galaretką. Odstawić do lodówki.
  7. UWAGA: Pod tortownicą warto ustawić talerz, który w przypadku nieszczelności papieru czy folii aluminiowej lub blaszki zapobiegnie rozlaniu się galaretki w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz