BISZKOPT:
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta
soli
WIERZCH: - puszka ananasów + sok
- 300 ml mleka
- 200 ml mleka kokosowego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- biały rum
- 100 g wiórek kokosowych
- Mleko, olej i cukier dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto powinno być lekko lejące, jeżeli będzie za gęste dodać jeszcze kilka łyżek mleka.
- Ciasto przełożyć do blachy i piec w 175 st.C około
25 minut. Po upływie tego czasu, piekarnik wyłączyć, a biszkopt zostawić w środku
jeszcze na 15 minut. Potem odstawić do ostygnięcia.
WIERZCH: - Ananasy odcedzić i pokroić w drobną kostkę.
- Mleko i mleko kokosowe zmieszać, większość odlać do rondelka, pozostałą część wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Do mleka w rondelku dolać sok z ananasów, dodać cukier i zagotować.
- Dodać mleko z mąką, dokładnie wymieszać.
- Kiedy płyn zmieni się w gęsty budyń dodać masło i dokładnie wymieszać, następnie dodać pokrojone ananasy i odstawić do ostygnięcia.
- Kiedy biszkopt wystygnie nawilżyć go rumem i przełożyć ostudzoną masą ananasową.
- Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić w
chłodne miejsce przynajmniej na 3 godziny.
Inspiracja: Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz