sobota, 13 grudnia 2014

CIASTO PINA COLADA

        BISZKOPT:
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli

    WIERZCH:
  • puszka ananasów + sok
  • 300 ml mleka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • biały rum
  • 100 g wiórek kokosowych
  1. Mleko, olej i cukier dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę  i szczyptę soli. Na sam koniec dodać ocet. Ciasto powinno być lekko lejące, jeżeli będzie za gęste dodać jeszcze kilka łyżek mleka. 
  2. Ciasto przełożyć do blachy i piec w 175 st.C około 25 minut. Po upływie tego czasu, piekarnik wyłączyć, a biszkopt zostawić w środku jeszcze na 15 minut. Potem odstawić do ostygnięcia.
    WIERZCH
  3. Ananasy odcedzić i pokroić w drobną kostkę.
  4. Mleko i mleko kokosowe zmieszać, większość odlać do rondelka, pozostałą część wymieszać z mąką ziemniaczaną. 
  5. Do mleka w rondelku dolać sok z ananasów, dodać cukier i zagotować.
  6. Dodać mleko z mąką, dokładnie wymieszać.
  7. Kiedy płyn zmieni się w gęsty budyń dodać masło i dokładnie wymieszać, następnie dodać pokrojone ananasy i odstawić do ostygnięcia. 
  8. Kiedy biszkopt wystygnie nawilżyć go rumem i przełożyć ostudzoną masą ananasową.
  9. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na 3 godziny.

    Inspiracja: Jadłonomia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz