CIASTO BANANOWE
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- pół szklanki maślanki (ew.mleka)
- 1 jajko
- 2 dojrzałe banany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- laska wanilii
KRUSZONKA:
- pół szklanki mąki
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/4 kostki masła
- szczypta soli
- Mąkę, sodę, proszek, sól, cukier, maślankę, masło dokładnie zmieszać.
- Na koniec dodać jajka, zmieszać, a następnie dodać dokładnie rozgniecione banany.
- Ciasto przełożyć do foremki, a na wierzch rozsypać połączone składniki na kruszonkę. Piec około 45-50
minut w 180 st.C.
OPCJA WEGAŃSKA:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- pół
szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4
szklanki oleju
- 1/3
szklanki brązowego cukru
- 1/3
szklanki mleka roślinnego
- 2 dojrzałe
banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta
soli
- pół szklanki bakalii (pestki dyni, migdały, rodzynki, gorzka
czekolada)
- Mąki, sodę, sól, cukier, mleko i olej dokładnie zmieszać.
- Dodać dokładnie rozgniecione banany.
- Na koniec dodać bakalie i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przełożyć do foremki i piec około 45-50
minut w 180 st.C.
Inspiracja: Lucinda Scala Quinn oraz Jadłonomia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz