sobota, 13 grudnia 2014

CIASTO BANANOWE

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół kostki roztopionego masła 
  • pół szklanki maślanki (ew.mleka)
  • 1 jajko
  • 2 dojrzałe banany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • laska wanilii

    KRUSZONK
    A:
  • pół szklanki mąki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli
  1. Mąkę, sodę, proszek, sól, cukier, maślankę, masło dokładnie zmieszać.
  2. Na koniec dodać jajka, zmieszać, a następnie dodać dokładnie rozgniecione banany.
  3. Ciasto przełożyć do foremki, a na wierzch rozsypać połączone składniki na kruszonkę. Piec około 45-50 minut w 180 st.C.

     
    OPCJA WEGAŃSKA:
    • 1 szklanka mąki orkiszowej
    • pół szklanki mąki kukurydzianej
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1/3 szklanki brązowego cukru
    • 1/3 szklanki mleka roślinnego
    • 2 dojrzałe banany
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • pół szklanki bakalii (pestki dyni, migdały, rodzynki, gorzka czekolada)
    1. Mąki, sodę, sól, cukier, mleko i olej dokładnie zmieszać.
    2. Dodać dokładnie rozgniecione banany.
    3. Na koniec dodać bakalie i delikatnie wymieszać z ciastem.
    4. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 45-50 minut w 180 st.C.

      Inspiracja:
      Lucinda Scala Quinn oraz Jadłonomia

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz