PIECZONY ŁOSOŚ W ZIOŁOWYM SOSIE
- 600 g filetu z łososia (4 porcje)
- sól i zmielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
SOS:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki listków lub ziaren kolendry
- kawałek papryczki chili (pozbawione pestek)
- 1 malutka cebulka szalotka
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
- sól i grubo zmielony pieprz
- Łososia opłukać, obrać ze skóry, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem, startym
czosnkiem, mieszanką soku z cytryny,
miodu i oliwy. Włożyć do naczynia
żaroodpornego i zostawić na 15 minut do zamarynowania.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić naczynie z łososiem i piec przez ok. 20 minut.
- SOS: Wszystkie składniki sosu zmiksować
pozostawiając drobne kawałeczki składników.
- Łososia podawać polanego sosem, z
ugotowanymi ziemniakami.
Łososiowe inspiracje: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz