wtorek, 16 grudnia 2014

PIECZONY ŁOSOŚ W ZIOŁOWYM SOSIE


  • 600 g filetu z łososia (4 porcje)
  • sól i zmielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy

    SOS:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki listków lub ziaren kolendry
  • kawałek papryczki chili (pozbawione pestek)
  • 1 malutka cebulka szalotka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
  • sól i grubo zmielony pieprz
  1. Łososia opłukać, obrać ze skóry, osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem, startym czosnkiem, mieszanką soku z cytryny, miodu i oliwy. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zostawić na 15 minut do zamarynowania.
  2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Wstawić naczynie z łososiem i piec przez ok. 20 minut.
  3. SOS: Wszystkie składniki sosu zmiksować pozostawiając drobne kawałeczki składników.
  4. Łososia podawać polanego sosem, z ugotowanymi ziemniakami.

    Łososiowe inspiracje: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz