POLĘDWICZKI Z JABŁKAMI
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 kwaśne i twarde jabłka
-
2 cebule
-
1/2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
-
1/3 szklanki cydru
-
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
-
1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
świeżo zmielony pieprz
-
1 łyżka masła
-
1/2 łyżki cukru
- Polędwiczkę pokroić na plastry. Oprószyć solą i
pieprzem.
- Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
- Jabłka obrać i pokroić na ósemki, usuwając gniazda
nasienne.
- Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i jak zacznie
skwierczeć włożyć oprószone cukrem jabłka, smażyć do zrumienienia, przewrócić
na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Odstawić.
- Polędwiczki obsmażyć na maśle z olejem, dodać
cebulę i chwilę dusić.
- Wlać ocet jabłkowy i gotować przez około pół
minuty.
- Następnie dodać cydr, śmietankę oraz tymianek i
gotować przez około 2 - 3 minuty, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie ugotowane. W trakcie gotowania doprawić solą.
- Dodać jabłka z patelni i zanurzyć je do połowy w
sosie. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz