czwartek, 11 grudnia 2014

POLĘDWICZKI Z JABŁKAMI

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 kwaśne i twarde jabłka 
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
  • 1/3 szklanki cydru
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki cukru
  1. Polędwiczkę pokroić na plastry. Oprószyć solą i pieprzem. 
  2. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę.
  3. Jabłka obrać i pokroić na ósemki, usuwając gniazda nasienne. 
  4. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i jak zacznie skwierczeć włożyć oprószone cukrem jabłka, smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Odstawić.
  5. Polędwiczki obsmażyć na maśle z olejem, dodać cebulę i chwilę dusić.
  6. Wlać ocet jabłkowy i gotować przez około pół minuty. 
  7. Następnie dodać cydr, śmietankę oraz tymianek i gotować przez około 2 - 3 minuty, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie ugotowane. W trakcie gotowania doprawić solą.
  8. Dodać jabłka z patelni i zanurzyć je do połowy w sosie. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Inspiracja:
Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz