POLĘDWICZKI Z DAKTYLAMI W SOSIE KAWOWYM
- 500 g polędwiczki wieprzowej
-
3 cm gałązki rozmarynu
-
12 suszonych daktyli
-
3 łyżki soku z limonki
-
1/2 łyżki miodu
-
4 łyżki brandy
-
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-
masło
- Polędwiczkę opłukać,
osuszyć, pokroić na plasterki. Natrzeć je solą
i pieprzem.
- W miseczce wymieszać sok z
limonki, miód, brandy, kawę, odstawić.
- Rozgrzać patelnię,
posmarować 1 łyżką masła, ułożyć na płasko plasterki polędwiczki. Smażyć aż lekko się
zrumienią z obu stron, następnie
dodać pokrojone daktyle, rozmaryn i smażyć przez 2 minuty.
- Wlać sos z
miseczki i gotować aż sos nieco się
zredukuje. Odstawić z ognia, dodać 2 łyżki masła i rozpuścić (masło
zagęści sos).
- Polędwiczki podawać ze
szparagami i kaszą jaglaną lub z ziemniaczkami i fasolką szparagową.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz