czwartek, 11 grudnia 2014

POLĘDWICZKI Z DAKTYLAMI W SOSIE KAWOWYM

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 cm gałązki rozmarynu
  • 12 suszonych daktyli
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżki miodu
  • 4 łyżki brandy
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • masło
  1. Polędwiczkę opłukać, osuszyć, pokroić na plasterki. Natrzeć je solą i pieprzem.
  2. W miseczce wymieszać sok z limonki, miód, brandy, kawę, odstawić.
  3. Rozgrzać patelnię, posmarować 1 łyżką masła, ułożyć na płasko plasterki polędwiczki. Smażyć aż lekko się zrumienią z obu stron, następnie dodać pokrojone daktyle, rozmaryn i smażyć przez 2 minuty. 
  4. Wlać sos z miseczki i gotować aż sos nieco się zredukuje. Odstawić z ognia, dodać 2 łyżki masła i rozpuścić (masło zagęści sos). 
  5. Polędwiczki podawać ze szparagami i kaszą jaglaną lub z ziemniaczkami i fasolką szparagową.
Inspiracja: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz