piątek, 22 maja 2015

ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I KOKOSOWYM RYŻEM

  • 2 filety świeżego łososia
  • 2 torebki zielonej herbaty
  • sól i pieprz
     
  • szklanka ryżu basmati
  • szklanka mleczka kokosowego
  • szklanka gorącej wody
  • połówka cytryny
  • sól 
     
  • pęczek zielonych szparagów
  • brokuły
  • groszek cukrowy
  • sól
     
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • łyżeczka miodu
  • pół papryczki chili
  • imbir (ok.3 cm)
  • sok (drugiej) połowy cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • odrobina wrzącej wody
  1. Na talerzu zmieszać sól, pieprz i wysypaną z torebek herbatę. Umyte filety łososia obtoczyć w tej mieszance i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni.
  2. Do garnka wlać mleczko kokosowe, zagotować. Dodać ryż, gorącą wodę, sól i cytrynę (w kawałku). Gotować około 15 minut.
  3. Umyte szparagi (z odłamanymi twardymi końcami), brokuły i groszek ułożyć w garnku główkami do góry. Zalać wodą tak, żeby nie zakryć główek, dodać sól i gotować około 2 minut.
  4. Kolendrę, miód, chili, imbir, sok z cytryny, sos sojowy i wodę zmieszać i zmiksować.
    Wylać na talerz, a na wierzch wyłożyć ugotowane warzywa.
     
    Inspiracja: 15 minut Jamiego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz