ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I KOKOSOWYM RYŻEM
- 2 filety świeżego łososia
- 2 torebki zielonej herbaty
- sól i pieprz
- szklanka ryżu basmati
- szklanka mleczka kokosowego
- szklanka gorącej wody
- połówka cytryny
- sól
- pęczek zielonych szparagów
- brokuły
- groszek cukrowy
- sól
- pół pęczka świeżej kolendry
- łyżeczka miodu
- pół papryczki chili
- imbir (ok.3 cm)
- sok (drugiej) połowy cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- odrobina wrzącej wody
- Na talerzu zmieszać sól, pieprz i wysypaną z torebek herbatę. Umyte filety łososia obtoczyć w tej mieszance i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni.
- Do garnka wlać mleczko kokosowe, zagotować. Dodać ryż, gorącą wodę, sól i cytrynę (w kawałku). Gotować około 15 minut.
- Umyte
szparagi (z odłamanymi twardymi końcami), brokuły i groszek ułożyć w
garnku główkami do góry. Zalać wodą tak, żeby nie zakryć główek, dodać
sól i gotować około 2 minut.
- Kolendrę, miód, chili, imbir, sok z cytryny, sos sojowy i wodę zmieszać i zmiksować.
Wylać na talerz, a na wierzch wyłożyć ugotowane warzywa.
Inspiracja: 15 minut Jamiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz