sobota, 23 maja 2015

KLOPSY W SOSIE ŻURAWINOWYM Z SELEREM I PĘCZAKIEM

Danie wyśmienite i szybkie do przyrządzenia. Dla trzech umiarkowanie głodnych osób.

PĘCZAK Z SELEREM I SZPINAKIEM:

  • pół dużego selera lub 1 mały
  • paczka świeżego szpinaku
  • szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
  • sól
  1. Selera umyć, obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Wrzucić na olej, dodać tymianek i sól. Po chwili podlać odrobiną wody i dusić, aż seler zmięknie (ok.10 min).
  2.  Następnie wrzucić umyty, świeży szpinak.
  3.  Na koniec dodać kaszę. Wszystko zmieszać.

    KLOPSIKI:
    • 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
    • 1 pęczek koperku
    • 1 łyżka kminku
    • 2 łyżki wódki
    • 4-5 łyżek dżemu żurawinowego
    • 4-5 łyżek śmietany 18%
    1. Do mięsa dodać sól, pieprz i drobno posiekaną dolną połowę koperku (wraz z łodyżkami). Całość ugnieść i podzielić na małe klopsiki. Wrzucić je na patelnię z olejem i obsmażyć.
    2. Posypać kminkiem, zmieszać i smażyć jeszcze chwilę.
    3. Do klopsów wlać trochę wódki i spalić całość (pojawi się ogień, ale po chwili zgaśnie).
    4. Na koniec dodać dżem żurawinowy oraz śmietanę i wymieszać (ewentualnie można dolać trochę wody, żeby rozrzedzić sos).
    5. Klopsiki z sosem wyłożyć na pęczak z selerem. Całość posypać pozostałym koperkiem.


      Inspiracja:
      15 minut Jamiego

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz