PĘCZAK Z SELEREM I SZPINAKIEM:
- pół dużego selera lub 1 mały
- paczka świeżego szpinaku
- szklanka ugotowanej kaszy pęczak
- 2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
- sól
- Selera umyć, obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Wrzucić na olej, dodać tymianek i sól. Po chwili podlać odrobiną wody i dusić, aż seler zmięknie (ok.10 min).
- Następnie wrzucić umyty, świeży szpinak.
- Na koniec dodać kaszę. Wszystko zmieszać.
- 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki wódki
- 4-5 łyżek dżemu żurawinowego
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- Do mięsa dodać sól, pieprz i drobno posiekaną dolną połowę koperku (wraz z łodyżkami). Całość ugnieść i podzielić na małe klopsiki. Wrzucić je na patelnię z olejem i obsmażyć.
- Posypać kminkiem, zmieszać i smażyć jeszcze chwilę.
- Do klopsów wlać trochę wódki i spalić całość (pojawi się ogień, ale po chwili zgaśnie).
- Na koniec dodać dżem żurawinowy oraz śmietanę i wymieszać (ewentualnie można dolać trochę wody, żeby rozrzedzić sos).
- Klopsiki z sosem wyłożyć na pęczak z selerem. Całość posypać pozostałym koperkiem.
Inspiracja: 15 minut Jamiego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz