KASZA MANNA Z BANANEM
- 500 ml mleka
- 4 płaskie łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru lub miodu
- żółtko
- banan
- pół łyżeczki cynamonu
- Odmierzyć pół litra mleka, ok. 400 ml zagotować.
- Do pozostałego mleka wsypać kaszę, cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
- W osobnej miseczce widelcem rozgnieść banana.
- Do gorącego mleka przelać mieszankę z kaszą i całość gotować aż kasza zgęstnieje (cały czas energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki).
- Garnek odstawić z palnika. Do kubka wbić żółtko i dodawać po łyżeczce gorącej kaszy, stopniowo, żeby żółtko się zahartowało. Po kilku łyżeczkach przelać żółtko do kaszy. Dokładnie wymieszać i dodać rozgniecionego banana. Można jeszcze przez chwilę całość pogotować.
- Gotową kaszkę przelać do miseczek, a na wierzch wkroić kawałeczek masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz