sobota, 18 lipca 2015

KASZA MANNA Z BANANEM

  • 500 ml mleka
  • 4 płaskie łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • żółtko
  • banan
  • pół łyżeczki cynamonu
  1. Odmierzyć pół litra mleka, ok. 400 ml zagotować. 
  2. Do pozostałego mleka wsypać kaszę, cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
  3. W osobnej miseczce widelcem rozgnieść banana.
  4. Do gorącego mleka przelać mieszankę z kaszą i całość gotować aż kasza zgęstnieje (cały czas energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki).
  5. Garnek odstawić z palnika. Do kubka wbić żółtko i dodawać po łyżeczce gorącej kaszy, stopniowo, żeby żółtko się zahartowało. Po kilku łyżeczkach przelać żółtko do kaszy. Dokładnie wymieszać i dodać rozgniecionego banana. Można jeszcze przez chwilę całość pogotować.
  6. Gotową kaszkę przelać do miseczek, a na wierzch wkroić kawałeczek masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz