niedziela, 19 lipca 2015

POMYSŁY NA PRZETWORY DLA NIEMOWLĄT

MIESZANKI OWOCOWE I WARZYWNE
Owoce i warzywa umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Warzywa gotować na parze, owoce dusić na patelni. Gdy już zmiękną zmiksować, przełożyć do słoiczków i pasteryzować. 
  1. jabłko + banan
  2. jabłko + jagody
  3. jabłko + brzoskwinia
  4. jabłko + banan + brzoskwinia
  5. jabłko + banan + malina
  6. jabłko + gruszka
  7. gruszka + banan
  8. jabłko + dynia
  9. jabłko + marchewka
  10. dynia + marchew
  11. marchewka + ziemniak
  12. marchewka + pietruszka

ZUPKI
Warzywa umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, zmiksować, przełożyć do słoiczków, obrócić do góry dnem, aby zassały.
Podawać z odrobiną tłuszczu (masłem, olejem lnianym lub oliwą z oliwek) oraz posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

  1. marchewka + pietruszka + por
  2. marchewka + seler + ziemniak
  3. marchewka + seler + pietruszka + ziemniak
  4. marchewka + seler + pietruszka + ziemniak + por + kalafior
  5. marchewka + seler + pietruszka + ziemniak + por + brokuł
  6. marchewka + dynia + ziemniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz