Owoce i warzywa umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Warzywa gotować na parze, owoce dusić na patelni. Gdy już zmiękną zmiksować, przełożyć do słoiczków i pasteryzować.
- jabłko + banan
- jabłko + jagody
- jabłko + brzoskwinia
- jabłko + banan + brzoskwinia
- jabłko + banan + malina
- jabłko + gruszka
- gruszka + banan
- jabłko + dynia
- jabłko + marchewka
- dynia + marchew
- marchewka + ziemniak
- marchewka + pietruszka
ZUPKI
Warzywa umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, zalać niewielką ilością wody, ugotować do miękkości, zmiksować, przełożyć do słoiczków, obrócić do góry dnem, aby zassały.
Podawać z odrobiną tłuszczu (masłem, olejem lnianym lub oliwą z oliwek) oraz posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
- marchewka + pietruszka + por
- marchewka + seler + ziemniak
- marchewka + seler + pietruszka + ziemniak
- marchewka + seler + pietruszka + ziemniak + por + kalafior
- marchewka + seler + pietruszka + ziemniak + por + brokuł
- marchewka + dynia + ziemniak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz