środa, 22 lipca 2015

ZUPA LIPCOWA (MINESTRONE)

  • cebula
  • ziemniak
  • ząbek czosnku
  • 100 g pęczaku
  • skórka parmezanu
  • 250 g białej fasoli z puszki
  • 200 g zielonej fasolki
  • 6 suszonych pomidorów
  • 400 g młodej kapusty
  • 1 duży malinowy pomidor
  • 2 litry wody
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku oraz oregano (ew. po pół łyżeczki suszonego)
  1. W garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka i posiekany czosnek.
  3. Wszystko chwilę podsmażyć, po czym zalać dwoma litrami wody. 
  4. Do garnka dorzucić skórkę parmezanu, wypłukany pęczak, pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki fasolę, odsączoną fasolkę, poszatkowaną kapustę, drobno  pokrojone suszone pomidory oraz obranego i pokrojonego w ósemki malinowego pomidora. 
  5. Całość doprawić solą, pieprzem oraz wrzucić zioła. 
  6. Gotować aż warzywa i pęczak będą miękkie. Podawać z koperkiem.

    Inspiracja: Everydayflavours

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz