ZUPA LIPCOWA (MINESTRONE)
-
cebula
-
ziemniak
-
ząbek czosnku
-
100 g pęczaku
-
skórka parmezanu
-
250 g białej fasoli z puszki
-
200 g zielonej fasolki
-
6 suszonych pomidorów
-
400 g młodej kapusty
-
1 duży malinowy pomidor
-
2 litry wody
-
sól i pieprz
-
kilka gałązek świeżego tymianku oraz oregano (ew. po pół łyżeczki suszonego)
- W garnku zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodać pokrojonego w
kostkę ziemniaka i posiekany czosnek.
- Wszystko chwilę podsmażyć, po czym zalać dwoma litrami wody.
- Do garnka dorzucić skórkę parmezanu, wypłukany pęczak, pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki fasolę, odsączoną fasolkę, poszatkowaną kapustę, drobno
pokrojone suszone pomidory oraz obranego i pokrojonego w ósemki malinowego pomidora.
- Całość doprawić
solą, pieprzem oraz wrzucić zioła.
- Gotować
aż warzywa i pęczak będą miękkie. Podawać z koperkiem.
Inspiracja: Everydayflavours
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz