KOKOSOWA TARTA Z BORÓWKAMI I MALINAMI
- 100 g mąki orkiszowej
- 70 g mąki kokosowej
- 50 g mąki ryżowej
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
KREM:
- 250 ml mleka kokosowego (puszka)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru
- łyżeczka masła
- żółtko
- Zmieszać ze sobą mąki, olej, proszek, sodę, cukier, wodę i sól. Przesypać do formy, zostawiając trochę do posypania na wierzchu, uklepać i wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 st.C. Podpiekać przez ok.15 minut (do zarumienienia ciasta).
- Krem: połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, pozostałą połowę dokładnie zmieszać z mąką i żółtkiem. Zimne mleko wlać do gorącego i energicznie mieszać, chwilę gotując.
- Krem przełożyć na podpieczony spód ciasta, wysypać borówki i maliny, a na wierzchu rozkruszyć pozostałe ciasto.
- Ciasto wstawić do piekarnika na ok.20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz