wtorek, 19 lipca 2016

KOKOSOWA TARTA Z BORÓWKAMI I MALINAMI

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

    KREM:
  • 250 ml mleka kokosowego (puszka)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru
  • łyżeczka masła
  • żółtko
  1. Zmieszać ze sobą mąki, olej, proszek, sodę, cukier, wodę i sól. Przesypać do formy, zostawiając trochę do posypania na wierzchu, uklepać i wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 st.C. Podpiekać przez ok.15 minut (do zarumienienia ciasta).
  2. Krem: połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, pozostałą połowę dokładnie zmieszać z mąką i żółtkiem. Zimne mleko wlać do gorącego i energicznie mieszać, chwilę gotując. 
  3. Krem przełożyć na podpieczony spód ciasta, wysypać borówki i maliny, a na wierzchu rozkruszyć pozostałe ciasto.
  4. Ciasto wstawić do piekarnika na ok.20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz