- kawałek fileta z indyka
- brokuł (ilość taka sama co mięsa)
- por (1/4 ilości mięsa)
- jajko
- kasza manna (niewiele, żeby pulpety nie były twarde, tylko tyle, żeby wypełniła/połączyła masę)
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- Indyka zmielić lub drobno pokroić.
- Brokuła i pora drobno posiekać. Zmieszać z indykiem.
- Dodać jajko i kaszę. Wszystko dokładnie zmieszać.
- Z masy ulepić niewielkie pulpety.
- W garnku zagotować wodę z liściem i zielem, a następnie włożyć pulpety i gotować ok.15 minut.
Brokuła można zastąpić innymi warzywami (np. marchewką i pietruszką), pora można zastąpić cebulą.
- kawałek fileta z indyka
- korzeń pietruszki (połowa ilości mięsa)
- płatki jaglane (po ugotowaniu zbliżona ilość co mięsa)
- natka pietruszki
- oregano
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- Indyka zmielić lub drobno pokroić.
- Płatki jaglane ugotować na gęsto w wodzie.
- Korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Zmieszać z indykiem, dodać ugotowane płatki jaglane, drobno posiekaną natkę pietruszki, oregano i majeranek.
- Ulepić niewielkie pulpety.
- W garnku zagotować wodę z liściem i zielem, a następnie włożyć pulpety i gotować ok.15 minut.
PULPETY Z KURCZAKA I CIECIORKI
- posiekany kawałek fileta z kurczaka
- zblendowana cieciorka (dwa razy więcej niż kurczaka)
- posiekana natka pietruszki
- mały ząbek czosnku
- opcjonalnie trochę mąki dla lepszego sklejenia
PULPETY Z BATATA
- pół batata
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- pół pęczka koperku
- mała cebula
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- kurkuma
- mielony kminek
- Batata obrać, pokroić i ugotować (w wodzie lub na parze) lub upiec.
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
- Batata rozgnieść widelcem, następnie zmieszać z cebulą i kaszą jaglaną.
- Dodać koperek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
- Ulepić niewielkie pulpety.
- Gotować w wodzie lub upiec w piekarniku (200st.C).
Inspiracja: veganbanda.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz