sobota, 9 lipca 2016

PULPETY DLA NIEMOWLAKA

PULPETY Z INDYKA I BROKUŁA
  • kawałek fileta z indyka
  • brokuł (ilość taka sama co mięsa) 
  • por (1/4 ilości mięsa)
  • jajko
  • kasza manna (niewiele, żeby pulpety nie były twarde, tylko tyle, żeby wypełniła/połączyła masę)
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  1. Indyka zmielić lub drobno pokroić.
  2. Brokuła i pora drobno posiekać. Zmieszać z indykiem.
  3. Dodać jajko i kaszę. Wszystko dokładnie zmieszać.
  4. Z masy ulepić niewielkie pulpety.
  5. W garnku zagotować wodę z liściem i zielem, a następnie włożyć pulpety i gotować ok.15 minut.

    Brokuła można zastąpić innymi warzywami (np. marchewką i pietruszką), pora można zastąpić cebulą.

     
PULPETY Z INDYKA I PIETRUSZKI
  • kawałek fileta z indyka
  • korzeń pietruszki (połowa ilości mięsa) 
  • płatki jaglane (po ugotowaniu zbliżona ilość co mięsa)
  • natka pietruszki
  • oregano
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  1. Indyka zmielić lub drobno pokroić.
  2. Płatki jaglane ugotować na gęsto w wodzie.
  3. Korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Zmieszać z indykiem, dodać ugotowane płatki jaglane, drobno posiekaną natkę pietruszki, oregano i majeranek.
  4. Ulepić niewielkie pulpety.
  5. W garnku zagotować wodę z liściem i zielem, a następnie włożyć pulpety i gotować ok.15 minut.  
 
PULPETY Z KURCZAKA I CIECIORKI

  • posiekany kawałek fileta z kurczaka
  • zblendowana cieciorka (dwa razy więcej niż kurczaka)
  • posiekana natka pietruszki
  • mały ząbek czosnku 
  • opcjonalnie trochę mąki dla lepszego sklejenia 

 
PULPETY Z BATATA

  • pół batata
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół pęczka koperku
  • mała cebula
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • kurkuma
  • mielony kminek
  1. Batata obrać, pokroić i ugotować (w wodzie lub na parze) lub upiec.
  2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  3. Batata rozgnieść widelcem, następnie zmieszać z cebulą i kaszą jaglaną.
  4. Dodać koperek, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  5. Ulepić niewielkie pulpety.
  6. Gotować w wodzie lub upiec w piekarniku (200st.C).

    Inspiracja: veganbanda.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz