- 3 szklanki mąki (500g)
- 3 łyżki oliwy
- 230 ml ciepłej wody
- 60 g drożdży
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
FARSZ:
- boczek wędzony
- kiełbasa
- cebula
- pieczarki
- suszone oregano
- suszony rozmaryn
- słodka i ostra papryka
- sól i pieprz
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub keczupu
- masło
- bułka tarta
- ser żółty
- Ciasto: mąkę, sól i olej zmieszać w misce.
W drugiej miseczce rozkruszyć drożdże, zmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Jak zaczną "bulgotać" dodać je do mąki. Całość ugnieść i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. - Farsz: pokrojony boczek i kiełbasę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę, poczekać aż się zeszkli i dodać pokrojone pieczarki. Smażyć wszystko na niewielkim ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. Na koniec doprawić.
- Blachę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na to wyłożyć drożdżowe ciasto.
Ciasto posmarować cienką warstwą keczupu, na nią wyłożyć cały farsz. Na wierzch zetrzeć żółty ser. - Pizzę piec w 220 st.C. ok.15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz