piątek, 22 lipca 2016

PIZZA MAMY czyli smak dzieciństwa

CIASTO:
  • 3 szklanki mąki (500g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 230 ml ciepłej wody
  • 60 g drożdży
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

FARSZ:

  • boczek wędzony
  • kiełbasa
  • cebula
  • pieczarki
  • suszone oregano
  • suszony rozmaryn
  • słodka i ostra papryka
  • sól i pieprz
      
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub keczupu
  • masło
  • bułka tarta
  • ser żółty
  1. Ciasto: mąkę, sól i olej zmieszać w misce.
    W drugiej miseczce rozkruszyć drożdże, zmieszać z cukrem i ciepłą wodą. Jak zaczną "bulgotać" dodać je do mąki. Całość ugnieść i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
  2. Farsz: pokrojony boczek i kiełbasę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę, poczekać aż się zeszkli i dodać pokrojone pieczarki. Smażyć wszystko na niewielkim ogniu, aż odparuje woda z pieczarek. Na koniec doprawić.
  3. Blachę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na to wyłożyć drożdżowe ciasto.
    Ciasto posmarować cienką warstwą keczupu, na nią wyłożyć cały farsz. Na wierzch zetrzeć żółty ser.
  4. Pizzę piec w 220 st.C. ok.15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz